“Mám teď úplně nový život,” říká Andrew Snelling z Anglie. Před začátkem coding bootcampu, kterého se zúčastnil v zimě 2019, byl Andrew učitelem angličtiny. Během druhého roku pandemie ale cítil, že potřebuje změnu. To bylo impulsem k tomu, aby se rozhodl konečně se začít naplno věnovat programování, o které se vždy zajímal.  Nyní pracuje jako webový vývojář ve společnosti Pipedrive, která poskytuje cloudový software jako službu. Proč se rozhodl pro programování a jak mu tato volba změnila nejen kariéru, ale i život? Vyzpovídali jsme Andrewa, abychom to zjistili.

 

Proč jsi se rozhodl pro coding bootcamp? Měl jsi nějaké předchozí zkušenosti s programováním?

To ani ne. S programováním jsem reálně začal asi měsíc nebo dva před bootcampem. Proč? Byl čas na změnu. Dlouho jsem pracoval jako učitel. Pak přišla pandemie a mně se změnila situace v rodině, takže byl čas na novou kariéru. Vždycky jsem se zajímal o technologie, ale nikdy jsem se jim nevěnoval. Teď jsem konečně mohl spojit své zájmy s profesním uplatněním.

 

Jak jsi se na bootcamp připravoval?

Především jsem se věnoval přípravě na bootcamp. Zpětně si říkám, že jsem se tomu mohl věnovat i víc, protože jde o dobrý začátek. Ale i tak to byl pro mě šok, když jsem se dostal do bootcampu a začal se věcem věnovat do hloubky, zejména když se jednalo o věci jako JavaScript nebo PHP. Kromě bootcampu jsem si dělal i nějaká cvičení na freecodecampu a jiných platformách. Pˇˇríprava na bootcamp je dobrý začátek, ale pokud chcete být opravdu připraveni, platí pravidlo “ˇˇČím víc, tím lépe”. 

 

Splnil bootcamp tvoje očekávání? Změnil se tvůj život?

Určitě ano. Mám úplně novou kariéru, úplně jiný životní styl. Moje práce je mnohem flexibilnější a pracovat z domova je mnohem snazší, i když můžete klidně pracovat i z kanceláře. Takže si rozhodně myslím, že to splnilo moje očekávání a mělo to na mě pozitivní dopad.

 

Co pro tebe bylo na bootcampu největší výzvou a jak jsi ji překonal?

Za mě asi nejtěžší  bylo projít si některou lekci a pak začít pracovat na zadáních a úplně selhat. Jak se s tím má člověk vyrovnat? Tak to prostě zkoušíte dál. Chápete, že obzvláště v začátcích máte k dispozici málo pomůcek, tak se je snažíte všechny využít, protože víte, že postupně se k nim přidají další a další. I rok po bootcampu ještě dolaďujete a opravujete starý kód, ale jinak to nejde.

 

Co tě bavilo nejvíc? 

Řekl bych, že nejlepší byly hackathony. Ty nám daly příležitost experimentovat a hrát si a dělat věci víceméně na vlastní pěst, i když jsme samozřejmě měli také podporu mentorů. Dostali jsme obecné zadání, kde jsme měli z hlediska designu a podobně prostor udělat věci po svém, zejména v pozdějších hackathonech.

 

Můžeš nám pár slovy popsat své zkušenosti z bootcampu?

Několika slovy: byla to jízda na housenkové dráze. Měl jsem dobré i špatné dny, dny, kdy jsem si myslel, že jsem udělal velkou chybu, ale i dny, když jsem si říkal, že se to vlastně dá a že to zvládnu. Snadné to nebylo, ale určitě se to vyplatilo! 

 

A jak to bylo s prací v týmech?

Myslím, že práce v týmech nám šla tak dobře, jak to jen bylo možné. Studoval jsem výhradně online, což samozřejmě představuje určitou výzvu. Ale myslím, že instruktoři a mentoři využívali Zoom při práci dobře.

 

A co hledání práce? Jaké bylo?

Práci jsem získal do měsíce po absolvování bootcampu. Rozeslal jsem asi 20 nebo 30 žádostí a životopisů a z toho se mi ozvalo asi 10 společností. Několik z nich mě požádalo, abych nejprve splnil nějaký úkol, na který mi dali týden, tři dny nebo třeba jenom 24 hodin. Pak si to vyhodnotili, a pokud to odpovídalo jejich představám, následoval osobní pohovor. Případové studie obvykle požadovaly využití technologií, se kterými se ve firmě pracuje. Takže bylo opravdu zajímavé vidět, jak to každá firma dělá jinak. A co se týče otázek, technické otázky se většinou týkaly technologií, JavaScriptu, Reactu a podobně. Otázky týkající se firemní kultury byly různé, ale pořád šlo vlastně o to samé: Jste normální člověk? (Smích.) 

 

Jaká je tvoje současná práce a jak vypadá tvůj typický den?

Jsem full-stack vývojářem. Typický den v mém případě začíná kolem deváté ranním stand-upem. Pak následují pracovní schůzky, školení a podobně. Co se týče toho, co dělám, v poslední době pracuji více na front-endu, ale i s Reactem a JavaScriptem. 

 

Jak bys řekl, že tě bootcamp připravil na reálný svět?

Připravil mě hlavně v tom, že teď už vím, jak se učit novým věcem. Dal mi základy JavaScriptu a Reactu. Ale když jsem pak nastoupil do práce, všechno bylo v TypeScriptu, což je další výzva. Je to sice JavaScript, ale ne tak úplně. Takže jsem se musel v podstatě naučit, jak na to. K tomu, co jsem již znal z lekcí, jsem tak musel přidat další samostudium a to mi pomohlo pochopit, jak přistupovat k novým věcem. V praxi to tedy znamená, že něco už vím, ale pořád se ještě musím učit.

 

Jak se v práci vzděláváš? 

Máme mentorský program. Je spíš neformální, což je příjemné. Také je tak trochu ad hoc, takže ho využíváte, když ho zrovna potřebujete. Jinak máme každý rok obrovský rozpočet na školení. Takže si můžeme kupovat knihy, kurzy nebo jezdit na konference a podobně. Toho jsem hodně využíval. U juniorů jsou ve firmě velmi flexibilní, pokud jde o to, kolik času nám zabere plnění určitých úkolů. Můžeme si v práci vzít čas na studium a další vzdělávání. A loni jsme zaměstnali několik juniorů, takže jsme všichni tak nějak pracovali společně, pomáhali si a vzájemně po sobě práci kontrolovali. 

 

Je něco, co by sis přál, aby ti někdo řekl, když jsi do práce nastupoval jako junior?

Myslím, že největší změna pro mne byla práce s většími projekty a větším množstvím kódu. Když v bootcampu poprvé děláte project v Reactu nebo Laravelu, přijde vám to jako velká věc. Ale  ve srovnání se skutečnou webovou aplikací, kterou používají platící zákazníci, je to nic. Tam jde o mnohem větší složitost při nasazování, práci s Gitem,  kontinuální integraci, o průběžné nasazování a podobně. Všechny základy během bootcampu dostanete, ale pozor: v praxi to bude v mnohem větším měřítku.

 

Máš nějaké tipy pro začínající webové vývojáře?

Naučte se pracovat s Gitem. Vypadá to opravdu jednoduše a v průběhu bootcampu to tak i do jisté míry je. Ale jde o opravdu výkonný nástroj, který pak používáte každý den. Zbytek pak závisí na jazyku nebo technologii, se kterou chcete pracovat. Takže se držte základů, které již máte, a nikdy se nepřestávejte učit.